Ondergieten

Ondergieten, ondersabelen en onderkouwen

Ondersabelen, ook wel onderkouwen genoemd, is het opvullen van de stelruimte tussen de voetplaat van een stalen kolom c.q. constructie en de betonvloer met krimpvrije mortel waardoor de kolomvoet volledig ondersteund wordt. Bij het onderkouwen of ondersabelen vullen wij de ruimte op tussen constructiedelen van bijvoorbeeld betonnen zuilen of stalen voetplaten en een betonnen constructie. In het geval dat ondersabelen niet mogelijk is, zal ondergoten moeten worden. Men spreekt dan van ondergieten.

Ondergieten

Ondergieten, ook wel grouten genoemd, is het in voorgeboorde gaten in de grond gieten of onder hoge druk inspuiten van cement, water en een hulpstofmengsel. Zo onstaan er grout kolommen met als functie een bestaande constructie te ondersteun, te verankeren of waterdicht te maken. De fundering ondergieten door het groutmengsel onder hoge druk te vermengen met de grond onder een gebouw, bevordert de verdichting van de grond en gaat verzakkingen ten gevolge van ondermijning tegen.

Ondergieten niet schadelijk voor het milieu

Omdat ondergieten niet alleen binnen bestaande constructies wordt toegepast, maar ook onder funderingen en zo direct in aanraking komt met het grondwater mogen het cementmengsel en de hulpstoffen geen milieuschade veroorzaken.

Bij het ondergieten kunt u denken aan de volgende projecten:

  • Het ondergieten van staalconstructies zoals voetplaten
  • Het aangieten van machinefundaties
  • Verankering van prefab elementen d.m.v. gains op stekeinden
  • Dichten van voegen tussen betonelementen
  • Vastzetten van verticaal omlaag gerichte verankeringen

Heeft u vragen over het ondergieten? Neem gerust contact met ons op! Wij kunnen uw problemen inventariseren en een gedegen advies op stellen.

Offerte aanvragen

    Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden. Lees hier onze privacy voorwaarden (*)